Hvorfor e-læring med XillUp
Moderne teknologi gir nye muligheter for kompetanseutvikling. Spennende digitale læringsmiljøer skapes gjennom integrasjon av tradisjonell e-læring og live-streaming av seminarer, møter og samlinger.
Fleksibilitet gjennom deltakelse via digital plattform gjør at man enkelt finner den formen som passer best – på arbeidsplassen, toget eller kanskje i hengekøya.
Langt lavere priser gjør e-læring tilgjengelig for små- og mellomstore virksomheter. Utvikling av egne kurs er nå raskt og enkelt. Kostnadene reduseres samtidig som man har god styring på at kompetansemålene nås.
XillUp er Garnes Data sin nye digitale læringsplattform. Her støttes all den funksjonaliteten du kan forvente av en moderne plattform slik at små og store virksomheter kan etablere en god og effektiv digital læringsarena.
Hva kan e-læring brukes til?
E-læring kan brukes til alle typer kompetanseutvikling. Den kan stå alene, eller som del av et opplæringsløp hvor e-læring kombineres med digitale samlinger, oppfølging på jobb eller andre organisatoriske tiltak.
E-læring fungerer, som all kompetanseutvikling, best om det settes i en sammenheng og som del av en helhetlig plan. Med e-læring kan kvalitetssikret opplæring gjennomføres etter beste praksis og iht. lovpålagte krav.
E-læring kan benyttes til kompetanseutvikling internt hos virksomhetens medarbeidere på alle nivåer. Samtidig vil mange virksomheter ha et opplæringsbehov knyttet til kunder, medlemmer eller andre eksterne. Nedenfor ser du noen eksempler på nyttig bruk av e-læring:
- Fag- og produktopplæring
Det vil stadig være behov for faglig utvikling knyttet til nye produkter eller tjenester. Dette gjelder internt i en organisasjon eller ovenfor kunder eller andre eksterne parter. Ved implementering av f.eks. et nytt IT-system på arbeidsplassen, vil et e-læringskurs kunne etablere gode arbeidsvaner for alle medarbeiderne. Samtidig gir god opplæring en økt verdi til både produkter og tjenester.
- Seminarer og fagsamlinger
Gjennom et e-læringskurs kan man forberede seg for deretter å delta på en digital live-streaming av fagsamlinger eller seminarer. Videoopptak av samlingen tilgjengeliggjøres i kurset, med etterarbeid, oppgaver og evalueringer. Slik kan man sikre at deltakerne er godt forberedt, følge opp deltakerne i etterkant og sikre at de som ikke kan delta på samlingen får et fullverdig utbytte. Tradisjonelle samlinger med fysisk oppmøte kan forsterkes digitalt gjennom samme metodikk.
- HMS
Opplæring i HMS er pålagt. Alle arbeidstakere skal ha en sikker og trygg arbeidshverdag. Et godt kurs kan ta for seg sikkerhet i forhold til tema som brann og rømningsveier, belastningsskader, hvordan man håndterer uforutsette hendelser eller sikker bruk av verktøy og utstyr. Ved eventuelt tilsyn kan man også enkelt dokumentere at tiltaket er gjennomført.
- Digital sikkerhet
Digitale trusler utgjør i dag en betydelig risiko for virksomheter i alle størrelser. En klikk på en lenke fra en tilsynelatende riktig e-post kan få alvorlige følger. Gjennom et kurs innenfor digital sikkerhet vil man kunne gi god opplæring om de sikkerhetstiltakene som er viktige på nettopp din arbeidsplass. Dette vil redusere risikoen knyttet til ransomware, phishing og andre digitale trusler.
- Personvern
Nye lover og regler for personvern omfatter et bredt spekter av ansvar og oppgaver i alle virksomheter. Gjennom et kurs kan man gi opplæring i hvordan personvern håndteres på områder som HR, IT, produktutvikling, tjenesteleveranse, nettsider eller andre områder som er berøres. Gjennom personopplysningsloven er det ikke bare et lovpålagt krav om å sikre riktig kompetanse, man skal også kunne påvise at tiltaket er gjennomført.
- Utlegg og reiseregninger
Feil rapportering av utlegg, reiseregninger og kilometergodtgjørelse medfører ofte mye merarbeid. Gjennom et kortfattet kurs om hvordan dette håndteres i virksomheten vil man kunne gjøre medarbeiderne trygge på disse aktivitetene. Om noen har spørsmål knyttet til rapporteringen vil det være enkelt å gå inn i kurset og repetere ved behov.
- Styrearbeid
Å sitte i et styre medfører ansvar og vil være underlagt både interne rutiner og lovmessige krav. Et e-læringskurs kan sikre en god og trygg onboarding av nye styremedlemmer og samtidig sikre at styrearbeidet utføres på en forskriftsmessig måte.
- Prosesser og rutiner
Mange virksomheter har utviklet prosessbeskrivelser og rutiner som foreligger i form av dokumenter som sjelden leses. Gjennom å omsette disse til digitale kurs vil man sikre en bedre pedagogisk tilnærming til etterlevelse. Samtidig vil man ha god kontroll på at alle medarbeidere har lest, forstått og lært det som er nødvendig for riktig og trygg arbeidsutførelse.
- Offboarding
Når en medarbeider skal slutte er det mange ting som skal huskes på. En fin måte å sikre at alle skritt gjennomføres kan være et e-læringskurs for både medarbeidere, ledere og administrativt personale.
Det finnes en rekke områder hvor det selv for små virksomheter, vil svare seg å lage et kurs på en digital plattform slik som XillUp. God oppfølging av de digitale opplæringstiltakene vil styrke effekten ytterligere.
Har du spørsmål om hvordan du kan ha nytte av e-læring i din virksomhet ta gjerne kontakt for å avtale et møte.